Blog

Indien mogelijk keer om.

Toen ik enkele dagen geleden aan het lijdensverhaal van Jezus begon te denken, kwam deze titel in mijn gedachten. Je kent die uitspraak wel van je GPS in de auto als je de verkeerde kant opgaat. Maar straks hier mee over.

Want toen kwam 22 maart.

Lees verder

(Waarom) Is zondag kerkdag?

Laat ik maar direct kleur bekennen en mijn hand opsteken : ja, zondag is voor mij kerkdag en er moet echt wel heel veel gebeuren opdat het niet zo zou zijn.

Klinkt dit vreemd? Is dit “niet van deze tijd”? Dan zeg ik: vast wel. Ik ben niet blind voor wat er de laatste decennia is gebeurd op het vlak van globale godsdienstbeleving. Maar hou ik dan zomaar vast aan een oude traditie? Wil ik per sé de laatste zijn die een zinkend schip verlaat? Dan antwoord ik met overtuiging: neen.

Lees verder

De glijbaan naar Kerst

Heb je ook dat gevoel in de 2e helft december als er (hopelijk) wat vakantiedagen aankomen? Zoiets als “oef, goed om even te stoppen … het was genoeg geweest … we hebben er alweer een jaar op zitten”. Als je het aan mensen vraagt, of je hoeft ze alleen maar bezig te zien, dan weet je het : druk, druk, druk. Het leven kan soms als een glijbaan zijn : best wel leuk, maar bij momenten het gevoel dat je meegenomen wordt in de snelheid. Dus ja, goed om even uit de glijbaan te stappen (met echter een diepe buiging van respect voor de studenten voor wie dit niet opgaat) en over te stappen van de modus “veel moet” naar “veel mag”.

Lees verder

Angst of … ?

Eén klein woord en toch een wereld van verschil als het je overvalt of niet. We hadden de laatste weken weinig extra impulsen nodig om ons angstig te voelen. Als de aanslagen in Parijs je emotioneel in meer of mindere mate geraakt hebben, dan probeer je nu misschien stilaan de draad van ‘het leven van ervoor’ weer op te pikken. Je moet echter maar een krant opslaan, radio of tv aanzetten en de molen draait maar door. De scheiding tussen duiding geven en onnodig in een potje roeren is een erg dunne en moeilijke lijn.

En ik dan? Wel, om eerlijk te zijn … ik word niet zo makkelijk emotioneel ondersteboven gegooid en ik heb een erg druk leven, veel neemt me in beslag. Ik merk dat ik me dan een verre toeschouwer van dit alles voel. Ik kan me echter voorstellen dat voor jou de dreiging plots angstwekkend dichtbij komt. Je vraagt je misschien af : Hoe moet ik dit plaatsen? Hoe zit het met mijn eigen veiligheid of van de mensen die me echt dierbaar zijn? Kan ik nog onbezorgd gaan en staan waar ik wil?

Lees verder

Lig jij wakker van je slaap?

Ik kan er niet meer omheen: de laatste weken overtuigt mijn krant me dat blijkbaar veel Vlamingen matig tot slecht slapen. Eén op zes zou zelfs geregeld slaappillen nemen. De lijst van oorzaken lijkt eindeloos, de vele remedies die worden gesuggereerd garanderen echter geen absoluut succes.

Als ik naar mijn eigen soms haperend slaappatroon kijk of naar dat van mijn vrouw, dan lijkt een goede hint bij momenten wel op zijn plaats. Maar als christen wil ik verder kijken dan de eet-, tijdgebruik- of matrasadviesen. Ik vraag me dan nieuwsgierig af of de Bijbel me ook dingen aanreikt. Hierna enkele gedachten en ik weet zeker dat als u zelf wat gaat graven in dat wijze boek, u vast nog meer ontdekt.

Lees verder