Preek van 16 nov 2014

ThemaHet werk van de Heilige Geest
Datumzondag 16 november 2014
Spreker Ralf Lubs
Luisteren
Downloaden Download geluidsbestand
Extra documentenPowerpoint over Romeinen 8

(De eerste halve minuut is er geen geluid, onze excuses daarvoor)

Romeinen 8

Redding niet door wetten, maar door de Heilige Geest

Het werk van de Heilige Geest

In een samenleving zijn er wetten nodig om geen spanningsvelden te krijgen. Alleen door het werk van god kunnen we veranderen, niet door (menselijke) wetten.

Als iemand de wil van god zelf wil doen, maar de geest niet heeft, heeft hij niet genoeg kracht om dit te doen.

2 dingen tegen elkaar:

Wet (= als vlees): mensen die naar de wet willen leven, zijn vleselijk, volgens Paulus.

Geest: deze mensen geloven niet dat wetten dit kunnen doen.

1e werk van de heilige geest:

Als je niet doet wat de wet zegt, krijg je straf van een rechter. Dit geldt ook in religies. Als je de wet volgt, krijg je redding van god. In elke religie heb je een systeem van wetten waarmee je redding van god kan krijgen, maar niemand kan alles doen, dus niemand weet zeker of hij gered wordt. Dit is zo in elke religie, ook in het Christendom.

Rom8:1

Redding komt door het werk van god, niet door de mens. Redding is wel een wandelen met god. Dit betekent dat de heilige geest in je hart woont. De heilige geest zet het werk van Jezus voort. Met de geest in je hart is het wel mogelijk om naar de wetten van god te leven. Er hoeft dan geen angst meer te zijn voor veroordeling. De geest geeft vrede en zekerheid voor het eeuwige leven, want er is geen veroordeling meer. Dit geeft zekerheid tot redding, wat belangrijk is om uit te stralen naar andere mensen.

2e werk van de heilige geest:

Het meedelen van de wet van het leven.

Regels maken het makkelijker om samen te leven, in elke vorm van samen zijn. Redding gebeurt echter niet door wetten. De wet doen is belangrijk, maar stel hierop niet je vertrouwen, anders kun je niet gered worden. Er is immers altijd iets wat je doet, wat niet de wil van god is.

De wet produceert nooit vrucht. Doe je de wet niet, dood. De wet geeft geen kracht. Het is noodzakelijk om met god te wandelen, dit wordt reeds in het OT genoemd. In het OT is de geest er immers ook al, vanaf het begin.

Abraham bijvoorbeeld had nog geen wet of bijbel, maar ontving redding door geloof. Redding komt altijd van god, nooit van de mensen.

3) een leider voor een nieuw pad

Door het werk van de geest, leven we in redding. Henoch bijvoorbeeld wandelde met god en werd gered door zijn (intieme) relatie met god.

Alleen in een intieme relatie met god kunnen we doen wat god wil.

Redding is een constante wandel met god. Ook al volg je niet altijd de wet, zolang je maar met god wandelt, is er redding.

Ons geweten zegt al snel dat iets niet goed is, maar dat betekent niet dat we dood zijn. Er is nog altijd een relatie en die kan hersteld worden.

4) nieuwe gedachten

Laat de geest in je gedachten werken om verkeerde gedachten te vangen.

5) meedelen van vrede

Salomo bouwde bijvoorbeeld een tempel om god te kunnen aanbidden.

Als er geen vrede en eenheid is tussen mensen, kan er geen werkelijke aanbidding ervaren worden. Vrede met god betekent vrede met elkaar. Als er ruzie is tussen mensen, is er geen vrede met god mogelijk.

Aanbidding is een dagelijkse wandel met god. In aanbidding BEN je, je leeft aanbidding en bent zo een beeld van god naar andere mensen toe. Zo zijn we medewerkers van god.