Preek van 19 okt 2014

ThemaVertrouw op God
Datumzondag 19 oktober 2014
Spreker Gottlieb Blokland
Luisteren
Downloaden Download geluidsbestand

Genesis 16

Abram en Sarai verliezen hun vertrouwen in het feit dat ze ooit nog kinderen krijgen, waardoor ze zelf een oplossing gaan zoeken. Ze bedenken dat de erfgenaam dan maar via een slavin moet komen. Ondanks dat Sarai ook had gemerkt dat zij ook uitgekozen was door God en niet alleen Abram.

Dit loopt echter niet goed af, want nadat Hagar zwanger wordt, voelt Sarai zich minderwaardig. Daarom vernederd Sarai Hagar en Hagar vlucht weg.

We zien hier dus hoe gevaarlijk het is om zelf je eigen plan te trekken, zonder te vertrouwen op God.

Bij David zien we een vergelijkbare situatie als hij steeds moet vluchten voor Saul, ondanks dat hij gezalfd is tot koning. In psalm 13 zien we dat David het ook moeilijk heeft om op God te blijven vertrouwen.

Blijf dus op God vertrouwen, hoe moeilijk het soms ook is. God leidt ons in alles.

Vervolgens gaat het verhaal over Hagar verder. Er verschijnt een Engel van de Here bij haar. Hij toont haar dat hij haar kent en weet wat er gebeurt. Hij zegt haar terug te gaan en belooft haar dat er een groot volk uit haar geboren wordt.

In vers 13 en 14 zien we dat Hagar God in haar leven accepteert en binnenlaat.

God ziet ons en kent ons leven. We mogen ons leven daarom aan hem toevertrouwen.

Uiteindelijk krijgen Abram en Sarai een kind als ze 100 en 90 jaar oud zijn.

Jaren later als Ismael een tiener is, worden Hagar en hij nogmaals de woestijn ingestuurd. Wederom helpt God hen met water in de woestijn, zodat hij zijn belofte nakomt.

We sluiten af met Psalm 34.